Totaal bedrag
€ 0,00
0
Bel ons op 046-2021175

Lokaal tarief

Zonnepanelen brandgevaarlijk?

In februari 2014 was het groot in het nieuws: zonnepanelen zouden een dakbrand kunnen veroorzaken.  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwde hiervoor, nadat minstens 15 dakbranden waren gemeld. Consumenten werden hierdoor afgeschrikt.

De installaties waar brand is ontstaan betroffen zonnepanelen van een inmiddels failliet bedrijf. De oorzaak van de branden zit in de ‘junction box’ achterop de zonnepanelen. Vanuit dit kastje komen de stekkers om de panelen onderling door te lussen en/of op de omvormer aan te sluiten. Door een gebrekkige aansluiting in de junction box konden vonken ontstaan. Helaas is dit bij minstens 15 van de 650.000 zonnepanelen van dit typenummer gebeurd.

Helaas horen we nog steeds dat mensen twijfelen over de aanschaf van een zonne-energiesysteem in verband met de mogelijkheid tot brand. Maar vergelijk het eens met een terugroepactie van een autofabrikant: je hoort ook dat een bepaald type auto, uitgegeven in een bepaalde periode wordt teruggeroepen naar de fabriek omdat de remmen niet goed blijken te zijn. Het komt dan echter bij niemand op om geen auto meer te kopen.

Voor deze zonnepanelen geldt hetzelfde: de betreffende typenummers P6-48, P6-54, P6-60 en P6-66 van dat merk zonnepanelen vertegenwoordigen niet alle soorten en typen zonnepanelen.