Totaal bedrag
€ 0,00
0
Bel ons op 046-2021175

Lokaal tarief

De voordelen van micro omvormers

Zonnestroomsystemen die op dit moment geïnstalleerd worden zijn meestal op basis van zonnepanelen die gekoppeld zijn aan één omvormer. Deze omvormers zijn qua vermogen afgestemd op het aantal zonnepanelen, het vermogen dat omgezet kan worden loopt van 500W tot meerdere kiloWatts. Er is echter ook nog een andere oplossing om de stroom van zonnepanelen terug te leveren aan het net namelijk, Micro inverters (Micro omvormers).

Micro omvormers zijn ontworpen om direct achter een zonnepaneel aan het frame gemonteerd te worden. De meeste micro omvormers zijn geschikt voor het aansluiten van 1 paneel in sommige gevallen kunnen er twee panelen aangesloten worden op 1 omvormer. De omzetting naar netspanning vindt dus plaats direct bij het paneel. De afzonderlijke micro omvormers worden aangesloten aan een bus-leiding die achter de panelen langsloopt. Na het laatste paneel kan deze leiding direct worden aangesloten in de meterkast. Over de bus-leiding loopt ook vaak een datasignaal waarmee het mogelijk is om via een apart kastje data is uit te lezen van de verschillende omvormers en de totale opbrengst van de installatie.

De voordelen

  • Gelijkstroom (ca. 48V) wordt direct omgezet naar 230V wat als voordeel heeft dat er niet zoals bij 1 grote omvormer een hoge gelijkstroom (tot 1.000V) van de panelen komt.
  • Bij één grote omvormer zijn de zonnepanelen in 1 of 2 strings aangesloten. Een string bestaat uit meerdere panelen die meest in serie zijn geschakeld. Het nadeel van deze serieschakeling is dat wanneer er op één paneel schaduw valt, of wanneer het paneel slecht presteert, de hele string naar daalt qua opbrengst. Bij Micro omvormers krijgt ieder paneel een aparte ‘behandeling’ en zal een dergelijke situatie dus niet lijden tot een lager opbrengst van de omliggende panelen.
  • Onze Enphase micro omvormers hebben een garantietermijn van 20 jaar. Vergeleken met 5 jaar bij reguliere omvormers.
  • Het systeem is eenvoudig op te schalen. Bij het systeem met 1 omvormer is de installatie beperkt tot het vermogen van de gekozen omvormer. Bij vergroten van het systeem zal dan een extra omvormer geplaatst moeten worden of de bestaande worden vervangen door een grotere variant.
  • Geen single-point-failure. Bij een systeem met 1 omvormer ligt de hele installatie stil zodra de omvormer in storing is. Bij micro omvormer zullen de andere omvormers gewoon door blijven werken.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel dan uw vraag via de chat applicatie op onze website!