Totaal bedrag
€ 0,00
0
Bel ons op 046-2021175

Lokaal tarief

Wat doet een omvormer?

Wanneer je een zonne-energie systeem aanschaft is één van de onderdelen een omvormer. Een omvormer zorgt ervoor dat de gelijkspanning die het zonne-energie systeem opwekt, wordt omgezet in een wisselspanning. Ons elektriciteitsnet levert namelijk wisselspanning. De omvormer zorgt er dus voor dat de energie die wordt opgewekt ‘bruikbaar’ wordt en kan eventueel kan worden teruggeleverd aan het net.

In geval van netgekoppelde PV-systemen, bent u verplicht een zogenaamde speciale synchrone omvormer te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat de door u geleverde stroom in fase is met de netstroom. Synchrone omvormers zorgen voor een nette zuivere sinus die dus precies aansluit bij de stroom van het elektriciteitsnet. In combinatie met een teruglopende stroommeter kunt u op deze manier de door u geleverde energie terugvoeren en verkopen aan het net. Welke synchrone omvormer u moet nemen, is geheel afhankelijk van het vermogen (in Watt) van uw PV-systeem.

Het vermogen van een omvormer dient afgestemd te zijn op de totale capaciteit van de zonnepanelen. De capaciteit van zonnepanelen wordt aangeduid met de eenheid Wp Wattpiek). Dit betekent dat onder ideale omstandigheden (25 ° Celsius) een bepaald vermogen wordt afgegeven. Echter halen wij in Nederland bijna nooit deze ideale omstandigheden. Het vermogen van de omvormer mag dus lager liggen dan de capaciteit in Wp van uw zonnepanelen. Voorbeeld: op een installatie met 2200 Wp kan prima een omvormer van 2000 Watt. Als de zonnepanelen niet ideaal op het zuiden gericht zijn kan soms nog wel een kleinere omvormer aangeschaft worden.

De pakketten die wij aanbieden bevatten allemaal een omvormer die hier optimaal rekening mee houdt!