Totaal bedrag
€ 0,00
0
Bel ons op 046-2021175

Lokaal tarief

Wat is een MPP tracker?

MPP staat voor Maximum Power Point. Een MPP-tracker is een ingang op een omvormer met aparte regeling voor het optimaliseren van de opbrengst. De MPP verschuift zodra de instraling op de zonnepanelen verandert en/of de temperatuur van de panelen verandert.

Elk moment van de dag heeft zijn eigen MPP. Een MPP-tracker volgt echter niet continu het maximale vermogen. Het is als het ware als cruise control in een auto. Je wilt het liefst continu 130 km/u rijden maar je moet ook anticiperen op de situatie. Het zijn kleine aanpassingen die een rit met de auto comfortabel maken.

De opbrengst

Een voorbeeld: het is een mooie zomerse dag. Een perfect dag om zonne-energie op te wekken. De omvormer gaat beginnen en gaat zorgen voor een optimale opbrengst. Om het eenvoudig te houden gaan we uit van 4 zonnepanelen die elk 250 Watt produceren. Alles presteert optimaal en de omvormer produceert bijna 1000 Watt (gezien de omvormer geen 100% efficiënt is).

De opbrengst in zonne-energie wordt altijd weer gegeven in kilowattuur (kWh). Een kilowattuur ontstaat wanneer de omvormer gedurende 1 uur lang precies 1kW (is 1000 Watt) aan energie produceert. Watt is de eenheid van vermogen. En vermogen berekenen we door het voltage (spanning) te vermenigvuldigen met amperage (stroom).

Combinatie van spanning en stroom

Als we kijken naar de datasheet van een standaard zonnepaneel van 250 Wp dan staan daar 4 getallen in wat betreft stroom en spanning.

  • Voc Open klem spanning. De spanning die je ongeveer meet wanneer je een voltmeter op de connectors houdt die niet aangesloten zijn. Normaliter ongeveer 37 volt.
  • Vmpp. De spanning op het maximale power punt. Normaliter zo'n 30 volt.
  • Isc. De stroom bij kortsluiting. Zonnepanelen kunnen onder invloed van het zonlicht maar een maximale stroom geven. Normaliter 8,5 - 9 ampère.
  • Impp. Dit is de stroom op het maximale power punt. Normaliter 8 -8,5 ampère.

Zowel de spanning als de stroom op het maximale power punt is belangrijk. Echter zijn dit theoretische waardes en is het aan de omvormer om te bepalen wat de ideale waarde is in de praktijk. Om het maximale vermogen te behalen maakt de omvormer een grafiek. Hij begint bij de open klem spanning en eindigt bij de kortsluitstroom. De omvormer gaat het voor het hele spanningsbereik de spanning aanpassen en de bijbehorende stroom meten. Hierdoor ontstaat een tabel met de vermogens bij die waardes. Dit is de spanning vermenigvuldigd met de stroom. Deze gegevens zet de omvormer om in een grafiek. Op het hoogste punt is het vermogen het hoogst en haalt de omvormer dus zijn maximale power punt (MPP).

Vrijwel alle omvormers hebben één of meerder MPP-trackers. De efficiency van de MPP-tracker bepaalt in grote mate de efficiency van het totale systeem. Bij installaties vanaf 12 zonnepanelen kan er gewerkt worden met 2 of meer MPP-trackers.

Er zijn meerdere MPP-trackers nodig:

  • Als er schaduw op (een deel) van de zonnepanelen valt;
  • Als er verschillende zonnepanelen gebruikt worden;
  • Als verschillende velden met verschillende oriëntatie of helling gebruikt worden.

Indien u een offerte op maat aanvraagt bij ons, informeren wij u altijd of u een omvormer met één of meerdere MPP-trackers nodig heeft.