Totaal bedrag
€ 0,00
0
Bel ons op 046-2021175

Lokaal tarief

Monitoring - het volgen van de opbrengst

Zodra je je zonne-energie systeem hebt geïnstalleerd en hebt ingeschakeld, wekt je systeem energie op. Nagenoeg alle omvormers hebben een display waar de actuele opwekking afgelezen kan worden. Dit geeft echter zeer beperkte informatie over de werking van uw systeem. Daarom raden wij het altijd aan om het zonne-energie systeem te ‘monitoren’. Het tijdig signaleren van problemen of afwijkingen voorkomt verlies van opbrengsten. De diverse uitleesmogelijkheden geven een optimaal beeld van uw systeem. Is bijvoorbeeld een paneel niet goed aangesloten of zelfs defect, dan zult u dit ontdekken via het monitoringssysteem.

Er zijn diverse monitoringssystemen mogelijk. Leveranciers van omvormers hebben hun eigen systemen voor monitoring ontwikkeld, welke veelal gratis te gebruiken zijn.

  • SMA biedt bijvoorbeeld de Sunny Portal. Hier kunt u uitlezen wat er op dat moment aan energie wordt opgewekt, hoeveel stroom er per dag wordt opgewekt en wat de hoeveelheid totaal opgewekte stroom is, hoeveel geld u op dat moment bespaard heeft door uw eigen stroom op te wekken, etc. Zie foto 1.
  • SolarEdge (lees hier meer over zonnepanelen met SolarEdge omvormers) heeft ook een portal waar je gratis gebruik van kunt maken. Ook hier kun je diverse grafieken laten maken om de prestatie van je systeem te volgen. Zie foto 2.

Naast de omvormerleveranciers die hun eigen monitoringssystemen leveren, kunt u ook kiezen voor een onafhankelijke partij.

  • SolarCare is gespecialiseerd in het monitoren van PV-systemen. Na installatie van een speciale SolarCare transponder, worden relevante gegevens van het aangesloten systeem dagelijks automatisch verzameld en naar een centrale server verzonden. Daar worden alle gegevens door Solar Boulevard™ opgeslagen, geanalyseerd en vergeleken met de gegevens van alle andere aangesloten systemen. De uitkomsten hiervan bieden zowel de leverancier als de eigenaar inzicht in de daadwerkelijke opbrengsten en performance het zonne-energiesysteem. 
  • Qurrent heeft de Qbox energiemonitor ontwikkeld. Hiermee volg je het energieverbruik in je huis: welke apparaten verbruiken hoeveel stroom en klopt dit ook bij je verwachting? De uitbreiding op dit systeem, de Qbox Solar, zorgt ervoor dat je ook de werking van je zonne-energiesysteem kunt volgen.

Er is steeds meer mogelijk om inzicht te krijgen in uw energie huishouding!