Totaal bedrag
€ 0,00
0
Bel ons op 046-2021175

Lokaal tarief

Aanpassingen in de meterkast

Wanneer u een zonne-energiesysteem installeert op uw dak, moet deze worden aangesloten in de meterkast. Dit dient op de juiste manier te gebeuren. U mag dit ook niet altijd zelf doen. Bij maximaal 3 zonnepanelen (2,25 Ampère) mogen we de omvormer aansluiten op een stopcontact. Hiervoor hebben wij onze Stopcontact pakketten gemaakt. 

Bij een systeem dat meer dan 2,25A kan produceren dient een nieuwe kabel te worden gelegd van de omvormer naar de groepenkast. U dient hier altijd een installateur voor in te schakelen! De omvormer wordt hier bij voorkeur aangesloten op een eigen aardlekautomaat. De nieuwe aardlekautomaat kan meestal in de bestaande meterkast ingebouwd worden.

Een aparte / nieuwe groep

Er mogen geen verbruikers zitten tussen de omvormer en de meterkast. Hier zijn meerdere redenen voor. Alle kabels in uw woning zijn standaard berekend op 16 Ampère (2,5 mm2). Als een wasmachine en een droger tussen de omvormer en de meterkast zijn aangesloten, kan er teveel stroom over de kabel gaan lopen. Hierdoor ontstaat brandgevaar. In het geval van kortsluiting gaat alle beschikbare stroom naar het punt waar de kortsluiting plaatsvindt. Ook in deze situatie wordt de kabel te zwaar belast en kan zelfs smelten of vlam vatten. Via een groepenkast wordt de omvormer aangesloten op een vrije groep, zonder tussenkomst van verbruikers. Alle apparaten en kabels zijn op deze manier goed beveiligd tegen overbelasting.

Als u meer dan grofweg 16 zonnepanelen wilt plaatsen is het van belang om naar de grootte van de hoofdaansluiting te kijken. Bij particulieren is deze normaliter 1 x 25, 1 x 35 of 3 x 25 Ampère. De stroom die de omvormer levert is gelijk aan het vermogen gedeeld door het Voltage.

Heeft u bijvoorbeeld interesse in 12 panelen van 260Wp, dan is dit qua zonnepaneel vermogen een goede match met een omvormer van circa 3000 watt, bijvoorbeeld een SMA SB3000TL-21. Een omvormer van 3000 watt, levert z’n 3000/230 = 13 Ampère. Dit is voldoende verschil om deze omvormer op een groep van 16 Ampère aan te sluiten. Gaat u niet meer dan 16 zonnepanelen aansluiten? Dan kunt u de omvormer altijd zonder problemen aansluiten op uw meterkast. Uw omvormer levert niet meer dan 20 Ampère. Deze omvormers kunt u altijd aansluiten, ongeacht de grootte van uw hoofdaansluiting. De hoofdaansluiting is namelijk altijd minimaal 1 x 25A. In de groepenkast adviseren wij dan een aardlekautomaat van 20 Ampère.