Totaal bedrag
€ 0,00
0
Bel ons op 046-2021175

Lokaal tarief

Power optimizers vs. de micro omvormer

In ‘De voordelen van micro omvormers’ heeft u al kunnen lezen dat zonnepanelen met micro omvormers (van het merk Enphase) per paneel interessant zijn wanneer u last heeft van schaduwval op uw zonnepanelen. Tevens is uw systeem eenvoudig uitbreidbaar door een zonnepaneel met eigen micro omvormer toe te voegen. Op een systeem met één omvormer is dit niet altijd mogelijk.

De zonnepanelen van SolarEdge met een power optimizer werken in die zin als een ‘standaard’ systeem: je hebt een systeem dat per paneel doorgelust wordt, dus in serie. Ieder paneel is of wordt voorzien van klein kastje, de optimizer. De optimizer doet het volgende: het is een kleine DC-DC omvormer, dus van gelijkstroom naar gelijkstroom. Hier wordt met de spanning en amperage ‘gespeeld’ voor het beste resultaat per paneel. Het systeem heeft binnen een SolarEdge DC-AC omvormer hangen om de gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom.

Prijs

Prijstechnisch zijn deze SolarEdge systemen erg interessant. Op een systeem van 20 panelen zal de aanschafwaarde van SolarEdge versus EEnphase al snel 25% lager uitkomen (voor het omvormer deel). Dit komt doordat een DC-DC omvormer simpelweg goedkoper is dan een DC-AC omvormer. Bij een systeem met panelen van SolarEdge heb je maar één DC-AC omvormer nodig, terwijl een systeem van Enphase per paneel een DC-AC omvormer biedt.