Totaal bedrag
€ 0,00
0
Bel ons op 046-2021175

Lokaal tarief

Opbrengst berekenen

We krijgen regelmatig de vraag of een pv installatie eigenlijk wel oplevert wat er beloofd wordt. Is de terugverdientijd realistisch? Hoeveel gaan we daadwerkelijk besparen met een zonnepanelensysteem per jaar? En hoe komt het dat de berekeningen die ik krijg verschillend zijn?

Allemaal legitieme vragen. U schaft namelijk een systeem aan dat 30 jaar en langer moet kunnen presteren. Om een inschatting te maken van de prestaties (terugverdientijd, opbrengst per jaar, besparing per jaar) van een zonnepanelen systeem wordt er een complexe berekening gemaakt. In deze berekening nemen wij een aantal factoren mee:

 • Wattpeak van een paneel 
 • Locatie van de installatie voor het aantal zonuren
 • Hellingshoek van de te installeren panelen
 • Omvormer efficiëntie
 • Huidig kWh tarief
 • Eventuele schaduwval
 • Degradatie van het paneel

Deze factoren zijn niet altijd even accuraat te bepalen en omdat we grotendeels afhankelijk zijn van onvoorspelbare factoren zoals het weer en de degradatie van een paneel, blijft de berekening een schatting. Al met al zien wij in de praktijk dat de berekeningen toch vrij accuraat zijn en dit laten we graag zien door naar twee bijna identieke systemen te kijken van onze klanten.

Hoe presteren zonnepanelen in de praktijk?

In februari en maart van 2014 hebben wij twee systemen geleverd Jos Koonen en Thijs Timmermans, buurmannen uit Sittard. Het ging om twee premium 20 pakketten met 20 stuks JA Solar 250 Wp panelen met een Growatt 4400TL omvormer. Een totaal vermogen van 5000Wp dus.

De opstelling van beide systemen is bijna identiek op enkele kleine afwijkingen na in verband met een lichtkoepel op een van de platte daken. De panelen werden door middel van lightboxen geplaatst onder 10°. De afbeelding is van het initiële ontwerp van beide systemen.

Om een goed beeld van de opbrengst te kunnen schetsen hebben we een kort interview gehouden met beide buurmannen:

 • Wanneer is het systeem geleverd door de Zonnepanelen Discounter? Jos: Ik heb het systeem op 9 februari besteld en op de 13e is het systeem geleverd. Precies volgens afspraak. Thijs: Bij mij is het systeem op 16-02-2014 geleverd.
 • Wanneer is het systeem aangesloten? Jos: Op de 13e is het pakket geleverd en op zondag 16-02-2014 is het pakket geïnstalleerd en de meter liep op het einde van de middag al terug. Thijs: Ik heb het later geïnstalleerd namelijk op 28-03-2014.
 • Heeft U de gehele installatie zelf gedaan, ook de AC installatie? Jos: Ja we hebben alles zelf gedaan. Mijn zoon heeft de AC installatie gedaan. De buurman ook. Hij heeft hetzelfde systeem als mij gekocht. Maar zijn systeem is pas een week of 3 na dat van mij geïnstalleerd. Thijs: Ik heb alles zelf aangesloten inderdaad.
 • Hoe is de installatie verlopen en waren de handleidingen afdoende? Jos: Technisch gezien is het allemaal heel simpel. Alleen het doorlussen van de + en – moet even goed bekeken worden. Voor de rest is het allemaal erg makkelijk. Het meest technische is het aansluiten van de omvormer op de meterkast. Maar dat is eigenlijk ook alleen maar aansluiten zodra de juiste groep gemaakt is. De handleidingen waren prima. Ik heb twee strings gemaakt zoals voorgeschreven. Er zit net iets verschil in opbrengst tussen de twee strings omdat ik een string niet ideaal kon leggen in verband met een lichtkoepel. De omvormer hangt in mijn bedrijfsruimte. Daar is niks van te horen. Zelfs niet in de zomer als ie toch wat handwarm wordt omdat ie hard moet werken. De omvormer is muisstil echt geruisloos. Thijs: Ik heb alles zonder problemen kunnen aansluiten.
 • Levert het systeem de energie op, zoals dit was verwacht? Hoeveel kWh heeft het systeem inmiddels opgeleverd? Jos: Ja het systeem levert precies zoals berekend op, tenminste als je rekening houdt met het slechte weer. Ik houd het precies bij en ik zit nu na bijna 11 maanden op een opbrengst van zo’n 4200 kWh. Het systeem staat net niet op het zuiden. Ik heb een piekdag gehad van 33 kWh op één dag. Maar je ziet dat je in de zomer veel meer opwekt dan in de winter. In mei zat ik bijvoorbeeld op zo’n 600 kWh terwijl ik in december op 44 kWh zat. Thijs: Het systeem heeft prima opgeleverd. We zitten op 3890kWh tot 12-01-2015
 • Zou je anderen aanraden om ook te kiezen voor doe-het-zelf zonnepanelen?   Jos: Ja ik heb een zaak aan huis en ik kan nu ook de airco op verwarmen zetten. Dit scheelt natuurlijk veel stroom. Ik hoef me geen zorgen meer te maken over een hoge rekening. Mijn systeem wekt dus zo’n 4400 kWh op per jaar precies zoals voorgerekend. Ik ben hier heel tevreden over. Anders had ik wel al aan de bel getrokken! Ik heb een zaak aan huis en er komen dus veel mensen bij mij over de vloer. Ik vertel aan iedereen die het horen wil over mijn systeem en laat het ook vaak zien. Mensen geloven vaak niet dat de omvormer gewoon in de werkruimte hangt omdat ie zo stil is. Ik raad echt iedereen aan om zonnepanelen aan te schaffen. Het is leuk als mensen dan uiteindelijk ook kopen. Thijs: Zou ik zeker aanraden.

Wat heeft de Zonnepanelen Discounter berekend?

Volgens onze berekening zou het systeem gedurende 25 jaar, per jaar gemiddeld zo’n 3786 kWh op moeten leveren. Omdat een zonnepaneel degradeert gedurende z’n levensduur wekt een systeem in de eerste jaren meer op dan in de laatste jaren. Volgens onze berekening zou het systeem in jaar 1 zo’n 4018 kWh hebben moeten opleveren en 3287 kWh in jaar 25.

Bij het systeem van Jos zien we dat ie al over het geschatte vermogen heen zit en het systeem van Thijs is goed op weg om het geschatte vermogen van het eerste jaar te behalen. Zijn panelen hebben nog 2,5 maand te gaan voordat ze een jaar draaien en om op het geschatte vermogen uit te komen moet er nog 128 kWh opgewekt worden. Dit gaat zeker lukken!

Beide systemen zijn dus mooi op weg om de geschatte terugverdientijd van 6,5 jaar te behalen!

Wilt u ook weten wat een zonnepanelensysteem op uw dak zou kunnen opleveren? Neem dan even contact met ons op via de chat, mail of telefonisch.