Totaal bedrag
€ 0,00
0
Bel ons op 046-2021175

Lokaal tarief

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een zonnepaneel bestaat uit tientallen zonnecellen. Deze zonnepanelen zijn nagenoeg volledig gemaakt van het materiaal silicium. Silicium is super zuiver zand, het op één na meest-voorkomende element op aarde. Iedere zonnecel zet zonlicht om in elektriciteit. Dit heet een fotovoltaïsch effect (of PV voor het engelse photovoltaic). Het stelt je in staat om zonder bewegende delen elektriciteit op te wekken. Dit gebeurt bovendien op een veel directere wijze dan bij de elektriciteitsproductie via kolen, gas of een kerncentrale omdat er geen transport nodig is.

Mono- en poly-kristallijn

De wijze waarop het silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn verschillende soorten panelen. Op de markt kom je voornamelijk mono- en poly-kristallijn panelen tegen. Het rendement van de zonnecellen ligt veelal tussen de 15 en 20 procent.

Mono: de zonnecellen in een mono-kristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. De panelen zijn herkenbaar aan de egaal zwarte kleur en de geordende elektroden. Het mono paneel heeft over het algemeen een iets hoger rendement dan andere panelen.

De zonnecellen in een poly-kristallijn zonnepaneel bestaan uit meerdere grove kristallen. De panelen zijn herkenbaar aan de iets blauwere kleur en het gebroken scherfpatroon. Het rendement van de poly panelen is de afgelopen jaren flink verbeterd.

Mono en poly

Opwekken van elektriciteit

Wanneer je het opwekken van elektriciteit in een zonnecel in detail bekijkt, gebeuren er drie dingen:

  1. Fotonen in zonlicht raken de zonnecel en worden daar geabsorbeerd door een halfgeleidend materiaal (veelal silicium).
  2. Negatief geladen elektronen worden vrijgemaakt om te bewegen en veroorzaken hierbij een elektrisch potentieel. Door het ontwerp van de zonnecel worden de elektronen in één richting gestuurd, waardoor de ene kant van de cel een negatieve spanning krijgt, en de andere kant een positieve spanning. Hierbij wordt een stroom opgewekt.
  3. Door meerdere cellen in een serie te schakelen, wordt de elektrische stroom een hoeveelheid die nuttig ingezet kan worden.

Eén enkele zonnecel levert 0.4 tot 0.5 Volt aan spanning en 8 Ampère. Dit betekent circa 3.5 Watt aan vermogen. Op één zonnepaneel bevinden zich meestal 72 zonnecellen die in serie geplaatst zijn, waardoor een zonnepaneel in de volle zon ongeveer 240 Watt aan vermogen genereert. Er zijn ook zonnepanelen die meer vermogen genereren.

In onze webshop vindt u zonnepanelen, door ons ruimte assortiment panelen van minder dan 150Wp tot ruim boven de 340Wp per paneel!