Totaal bedrag
€ 0,00
0
Bel ons op 046-2021175

Lokaal tarief

De slimme meter

In Nederland zijn nagenoeg alle PV-systemen aangesloten op het elektriciteitsnet. Je verbruikt namelijk lang niet altijd de energie die u op dat moment opwekt. Indien je overdag (niet thuis) aan het werk bent en het is een zonnige dag, dan wek je wel stroom op maar verbruik je nauwelijks. Het ‘overschot’ dat hierdoor ontstaat wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Om te registreren hoeveel je terug levert, is het raadzaam om de slimme meter in de meterkast te laten plaatsen.

De oude draaistroommeter

Een draaistroommeter komt veel voor in Nederland en is eigenlijk de ouderwetse manier van meten. Een draaistroommeter herkend u aan het schijfje wat ronddraait. Het voordeel van een draaistroom meter is dat deze (in de meest gevallen) terug kan draaien. Wekt u meer stroom op dan u op dat moment verbruikt, dan ziet u de meter terugdraaien.

Wat meet de slimme meter?

De netbeheerder kan deze draaistroommeter vervangen voor een slimme meter. De slimme meter is een digitale meter die de meterstanden digitaal door stuurt naar uw netbeheerder. Dit gebeurt om de 2 maanden en 1x per jaar voor de eindnota.

De slimme meter heeft 4 telwerken. Twee voor het verbruik dag en nacht(+ weekend) en twee meters voor de opgewekte en terug geleverde zonne-energie dag en nacht (dus weekend). De standen van de meters verschijnen meestal om en om op het display van de meter. De meeste meters hebben ook een drukknop waarmee door de meterstanden gebladerd kan worden.

Er zijn heel veel verschillende (slimme-) meters en elke meter heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. De meeste slimme meters hanteren de volgende standen/meters:

  • Verbruik Dal (nacht en weekend)
  • Verbruik Piek (overdag doordeweeks)
  • Teruglevering zonne-energie (weekend)
  • Teruglevering zonne-energie Piek (doordeweeks)