Totaal bedrag
€ 0,00
0
Bel ons op 046-2021175

Lokaal tarief

Nieuws

Solar op WK in Brazilie

Het nieuw gebouwde WK-stadion in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, het Estádio Nacional Mané Garrincha, produceert meer zonnestroom dan 11 van de deelnemende landen aan het WK bij elkaar!

Dit blijkt uit een rapport van de Britse Practical Action, dat zich vooral inzet voor ontwikkelingslanden.

Het WK-stadion in Brasilia heeft voor 2,5 megawatt aan zonne-energie. Vergeleken bij veel ontwikkelde landen een bescheiden vermogen. Ter vergelijking, in Nederland staat een vermogen van ongeveer 700 megawatt opgesteld.

Vermogen zonne-energie
Toch zijn er 11 landen die niet aan het vermogen zonne-energie komen als op het dak van dat stadion. Het gaat om Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Kameroen, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Honduras, Iran, Ivoorkust, Uruguay en Ghana.

Volgens Simon Trace, directeur van Practical Action, is het absurd dat er voor 1 sportevenement meer geld is geïnvesteerd in groene energie, dan in 11 van de deelnemende landen bij elkaar.

Economische groei
Trace haalt ook aan dat in veel van de betreffende landen de economische groei, zorg en onderwijs geblokkeerd worden door een gebrek aan elektriciteit. Kleinere gedecentraliseerde energienetwerken op basis van zon en wind zijn hier het meest geschikt voor.

Het WK in Brazilië probeert zich te profileren als een van de meest ‘groene’ WK’s ooit. Grote bedrijven werden gestimuleerd om certificaten voor groene energie te doneren aan de organisatie en een van de hoofdsponsors is de Chinese paneelfabrikant Yingli Green.

Bron: GroeneCourant.nl
Ga terug naar het overzicht