Totaal bedrag
€ 0,00
0
Bel ons op 046-2021175

Lokaal tarief

Nieuws

Het eerste zonnepark!

Gister, dinsdag 29 maart 2016, ging de schop de grond in voor de realisatie van een wereldwijde primeur: een hybride landschap waarbij het opwekken van zonne-energie en een landschap samen gaan.

Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel zijn de initiatiefnemers van NL Solar Park De Kwekerij. Dit zonnepark combineert natuur met duurzame energieopwekking. NL Greenlabel was op de Floriade al actief met de combinatie van energie opwekken en landschap. Wissing: “Toen dit idee voor het zonnepark ontstond, heb ik een proefopstelling in mijn tuin gemaakt. We hebben 65 zonnepanelen getest en een stellage ontwikkeld.”

De oude kwekerij bij Bronckhorst ligt op een terrein van meer dan 7 hectare. Wissing: “We hebben voor dit gebied een ontwerp gemaakt. Belangrijk hierin was de combinatie van natuur en zonnepanelen. Er is straks ruimte voor wadi’s, wilde bloemenvelden, een vlindertuin en er komt een schaapskudde.” Het park biedt voldoende ruimte voor recreatie en ontspanning. Wissing: “Maar het is niet de bedoeling dat mensen er gaan kamperen.”

Daarnaast is er ook een educatief element. Het gebouw van de voormalige kwekerij leent zich goed om schoolklassen te ontvangen die uitleg krijgen over flora, fauna en duurzaamheid.

In totaal komen er 7400 zonnepanelen in het park te liggen. Wissing: “We hielden rekening met ongeveer achtduizend panelen. We willen dat de panelen een langere periode meegaan, een goede kwaliteit panelen is daarbij essentieel”. Reden om voor Duitse panelen van SolarWorld te kiezen. “Deze hebben een wattpiek van 285. De panelen liggen op een stellage op zuid-zuid-oost of zuid-zuid-west. Een beetje afhankelijk van de plek in het park. Door een goede afstelling tussen stellage en paneel hebben we de hellingshoek naar 22 graden gebracht.” De installatie van het zonnepark is in handen van B&W Energy en Qurrent verzorgt de levering van Kwekerijstroom aan omwonenden en geïnteresseerden.

Straks kunnen zo’n zeshonderd omwonenden van het park meeprofiteren van de opgewekte zonnestroom. Wissing: “We willen particulieren of ondernemers voor een periode van vijfentwintig jaar aan ons binden. De afnemers hebben wel de lusten, maar niet de lasten van zonnepanelen. Sunwatt De Kwekerij beheert de installatie.”

De aanleg vindt plaats in de periode tot en met de zomer en bestaat onder meer uit groot grondwerk, aanleg van een meidoornhaag met een hekwerk en plaatsing van de panelen. De officiële opening volgt na de zomer.

 

Bron: cobouw.nl
Ga terug naar het overzicht