Totaal bedrag
€ 0,00
0
Bel ons op 046-2021175

Lokaal tarief

Nieuws

5 fabeltjes over zonne-energie

 1. Zonnepanelen zijn duur

  Om zonnepanelen op je dak te leggen moet je eerst veel geld neertellen. Dat was althans het geval jaren geleden. Inmiddels is zonne-energie niet duur meer. Hoe duur? Zelf opgewekte stroom met je eigen zonnepanelen is 15 tot 20 % goedkoper dan de elektriciteit die je van het energiebedrijf koopt. Met het terugvragen van de BTW wordt dat wel 30 tot 40 % goedkoper. Bovendien staat de prijs voor die stroom van je dak 25 tot 35 jaar vast en de prijs voor elektriciteit van je energiebedrijf niet. Onze leus is dan ook 'de goedkoopste energie komt van jouw eigen dak'. En daar is niets teveel gezegd. Blijf jij een dief van je eigen portemonnee?

   

 2. Zonder subsidie zijn zonnepanelen niet rendabel

  Het financiële rendement op zonnepanelen ligt op circa 6 tot 13%. Zonder subsidie! Laat jij je geld nog op de bank staan tegen 1 of 2%? Ook goedkoop lenen voor zonnepanelen kan. Dat levert nog eens extra geld op en kan het rendement op zonnepanelen verhogen naar wel 20%.

   

 3. Zonnepanelen wekken geen stroom op als de zon niet schijnt

  Zonnepanelen wekken energie op door lichtinval. Als de zon schijnt is de opbrengst weliswaar het hoogst maar ook als het bewolkt is werken je zonnepanelen. Direct licht of indirect licht maakt niet uit, als er maar licht is. Ook als het bewolkt is, dus ook bij regen, kun je stroom opwekken. Je moet kijken naar de totale opbrengst op jaarbasis en dan zijn pakweg 15 zonnepanelen op een dak genoeg om het totale jaarverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden (3500 kWh) op te wekken.

   

 4. Het kost veel energie om zonnepanelen te produceren

  Het produceren van goederen kost altijd energie en dat is ook voor zonnepanelen het geval. Door de steeds efficiëntere productiemethoden is de energie die nodig is voor de productie van zonnepanelen in iets meer dan 1 jaar terugverdiend. Tegenwoordig wordt er al energie opgewekt met zonnepanelen om zonnepanelen te produceren. Zodra de voor de productie benodigde energie is opgewekt levert een zonnepaneel nog 25 tot 35 jaar energie. De conclusie is dus dat zonnepanelen per saldo 20 tot 30 keer meer energie opleveren dan de productie kost. Bovendien worden zonnepanelen steeds krachtiger en zal de hoeveelheid energie die ze over de hele levensduur opleveren nog verder toenemen. Over 10 jaar leveren zonnepanelen 50 keer meer energie op dan je er in gestoken wordt.

   

 5. Grote energiebedrijven doen niets met zonne-energie

  Voor grote energiebedrijven was het rendabeler om kolen in te zetten om stroom te produceren. Ook grote oliemaatschappijen zoals Shell en BP zijn in het verleden uit zonne-energie gestapt. Maar nu blijkt dat Shell stiekem in Japan toch een dochtermaatschappij heeft die doorgegaan is met zonnepanelen. Begin 2013 heeft Shell zelfs laten weten dat in 2060 zonne-energie de allerbelangrijkste bron van energie zal zijn. Een grote oliemaatschappij die verklaart dat haar eigen business gedoemd is te verdwijnen is wel bijzonder. Zonne-energie is dé belangrijkste energiebron van de toekomst. Daarna volgen windenergie, biomassa en waterkracht. De zon is onze toekomst maar die toekomst is al wel begonnen. In Duitsland heeft het grootste energiebedrijf EON eind 2014 aangekondigd om al hun kolencentrales te gaan afstoten en zich volledig te gaan richten op duurzame energie.
Ga terug naar het overzicht