Totaal bedrag
€ 0,00
0
Bel ons op 046-2021175

Lokaal tarief

Nieuws

Zonnepanelendiscounter installatie opleiding

De zonnepanelendiscounter praktijk-proef

Zaterdagochtend half acht, de zon begint lekker te schijnen en het belooft een mooie dag te worden om lekker te gaan doe-het-zelven. Het team van Zonnepanelendiscounter.net is vroeg opgestaan om een installatie te verzorgen.

Zoals wij het zien kan iedereen zonnepanelen installeren of je nu veel of weinig klus ervaring hebt. Om dit te bewijzen stuurden wij twee van onze nieuwe medewerkers het dak op en gingen aan de slag met het onderstaande maatwerk systeem onder begeleiding van een expert. De theorie hebben beide heren volledig onder de knie. Maar hoe doen ze het in de praktijk? Het tweede deel van hun interne opleiding begint en Zonnepanelendiscounter verslaat!

Maatwerk zonnepanelen pakket zonnepanelendiscounter.net

 

Een custom systeem installeren zonder ervaring

Mijn collega (Arjan) en ik (Karel) stonden in alle vroegte op het dak. Na afronding van onze theorie opleiding volgde nu het praktijk onderdeel. We gingen aan de slag met een maatwerk systeem bestaande uit 2 losse systemen. We besloten te beginnen met het stopcontact kitje (3x205Wp panelen). We werden geholpen door Dennis die de elektra aansluitingen in de meterkast heeft verzorgd. Omdat wij allebei geen erkend elektrotechnisch monteur zijn, mogen we de werkzaamheden in de meterkast niet zelf verrichten.

Om het onszelf makkelijker te maken zijn we begonnen met het uitmeten van het systeem. Omdat niet ieder dak even recht is kun je beter de daknok als referentielijn gebruiken. Met dit in ons achterhoofd was het stopcontactkitje zo uitgetekend. Eerst de rails op de pannen krijten en dan de dakhaken verdelen over de getekende rails. Het is natuurlijk wel altijd even goed kijken naar de afstelling van de dakhaken zodat het systeem strak komt te liggen.

Dakhaak plaatsen zonnepanelen

 

Vanaf dat moment was het min of meer net als vroeger met de Lego. Pan omhoog, dakhaak over de pan en onder de daklat door schuiven, controleren of ie goed vast zit en op naar de volgende. Omdat niet overal dezelfde ruimte vrij is moet je af en toe met een inbussleutel de dakhaak ruimer of krapper afstellen. Nadat alle dakhaken goed zaten was het een kwestie van de rails op de haken monteren met een moersleutel. Check wel even goed of je de rails gelijk aan elkaar monteert op de dakhaken en of je ze met de juiste zijde naar boven monteert. Wij moesten een rail opnieuw doen omdat we hier niet goed op hadden gelet met als gevolg dat onze ervaren collega ons hartelijk heeft staan “toelachen”. Tja hadden we maar beter naar ons eigen advies moeten luisteren, zullen we maar zeggen..

Sunkit, 3 panelen stopcontact kitje zonnepanelendiscounter.jpg

De dakdoorvoer voor de kabels was na twee keer boren ook goed gelukt. We hadden ‘m de eerste keer te krap geboord voor de MC4 connectoren. Onze dakdoorvoer hadden we zo dicht mogelijk bij de omvormer en installatie geplaatst. In bovenstaande afbeelding vlak onder het meest rechter van de drie panelen. Als de kabels erdoor liggen kan de ruimte daarna weer netjes afgekit worden zodat het weer waterdicht is. De kabels lieten we naast een dakhaak naar buiten komen, zodat de kabels niet beklemd zitten tussen twee pannen.

Het leggen van de panelen gaat lekker snel. De klemmen monteer je eenvoudig met een inbus op de rails. Aan de buitenkant natuurlijk de eindklemmen en tussen de panelen, je raadt het al, de tussenklemmen.  De kabels dienen even netjes langs de rails af vastgemaakt te worden met een tiewrap zodat ze niet gaan hangen. Voordat je het paneel helemaal dicht legt is het verstandig om nog even de kabels te koppelen en natuurlijk de pan weer dicht te leggen. Ook dit waren we de eerste keer vergeten in ons enthousiasme.

Solar Construct NL tussenklem aandraaien Zonnepanelendiscounter.net

Om 09.00 uur waren we klaar met dit pakketje en lag het zo vast als een huis op het dak van de schuur. Na anderhalf uur wekte het stopcontactkitje al stroom op. Zelfs wij stonden hier even met verbazing naar te kijken. In een goed uur klaar ondanks onze beginnersfoutjes. We wisten dat het makkelijk was maar zo makkelijk…

 

Het installeren van 8 panelen

On to the next one! Het dak van het huis moest er ook aan geloven. Zoals met het stopcontact kitje zijn we begonnen met uitmeten, plaatsen van dakhaken en de rails.

Solar Construct NL dakhaken plaatsen

Dakrail op dakhaak plaatsen Zonnepanelen

Handleiding zonnepanelen installeren pannendak

Genieten van de heerlijke zon terwijl het eerste kitje al energie opwekte, mooi hoor! Zoals die rails erop liggen.

Nadat de rails er (ditmaal wel) goed opzaten hebben we het systeem van vereffeningsaarding voorzien. 

 

Handleiding zonnepanelen installeren pannendak zonnepanelendiscounter.net

 

Hoe aard je zonnepanelen zonnepanelendiscounter.net

De rails die het dichts bij elkaar liggen worden aan elkaar verbonden. De aarde gaat daarna van het systeem door naar de aarde in de meterkast. Zo is alles veilig afgewerkt. De aarde kan eenvoudig in de rail geboord worden. Het mooiste is om de kabels aan de bovenkant van het systeem te bevestigen zodat ze niet vanaf onder te zien zijn.

Daarna was de DC bekabeling aan de beurt. De bekabeling wil je monteren voordat je de panelen gaat plaatsen, zodat je niet achteraf nog onder de panelen hoeft te zijn. 

DC bekabeling monteren zonnepanelen

Daarna was het tijd voor de panelen. Het uitlijnen hebben we op het oog gedaan. Na het plaatsen van de eerste drie panelen hebben we de uitlijning nog iets bij moeten stellen voordat we verder gingen met de laatste 5 panelen.

Het eindresultaat mag er zijn. Om twee uur waren we volledig klaar met een lunchpauze van een half uurtje tussendoor! Al met al een snelle en goed verlopen installatie!

Zonnepanelen op dak
Ga terug naar het overzicht