Totaal bedrag
€ 0,00
0
Bel ons op 046-2021175

Lokaal tarief

Nieuws

Weetjes over zonnepanelen!

 

Wist u dat er in het algemeen twee soorten zonnecollectoren zijn?

Een zonnecollector zet zonlicht om in warmte. Het systeem werkt vrij simpel. Wanneer een metalen voorwerp in de zon ligt wordt het warm. Een zonnecollector werkt met hetzelfde principe. Deze warmte wordt afgegeven aan een medium. Als medium wordt in de meeste gevallen water gebruikt. Er zijn verschillende zonnecollectoren te verkrijgen.

 

Wist u dat zonnepanelen zelfs in de ruimte gebruikt worden?

In de ruimtevaart wordt voornamelijk zonne-energie gebruikt voor het opwekken van stroom. Dit geldt met name voor ruimteschepen die in een baan rond de aarde en richting de zon bewegen. Ruimteschepen die verder van de aarde af reizen kunnen geen gebruik meer maken van zonne-energie.

 

Wist u dat de grootste zonnepanelen producent in China gevestigd zit?

De meeste zonnepanelen worden gemaakt in China. Niet zo vreemd natuurlijk. De productie kosten zijn daar over het algemeen een stuk lager. De grootste zonnepanelenproducent in 2009 was echter een Amerikaans bedrijf genaamd First Solar. In 2010 ging de Chinese Suntech er met de eer vandoor. Andere grote producten zijn Trina Solar en Yingli Solar natuurlijk ook afkomstig uit China

Wist u dat het grootste zonnepanelen park in Sarnia te vinden is?

Een van de ’s werelds grootste zonnepanelenpark bevindt zich op het dak van de Antwerpse haven (Katoennatie). Dit zonnepanelen park heeft een oppervlakte van zo’n 800.000 m2. De grootste is te vinden in Sarnia het Canadese Quebec. Dit park heeft een oppervlakte van 943.000m2. Zo’n oppervlakte met zonnepanelen kan om en de nabij 12.000 gezinnen voorzien van stroom.

 

Wist u dat de prijs van zonnepanelen de afgelopen 10 jaar met de helft is gedaald?

De gemiddelde prijs per Wattpiek was zo’n 10 jaar geleden nog ongeveer 5,50 euro. Ondertussen is de prijs per Wattpiek rond de 2 euro. De prijs daling is voornamelijk te danken aan de verbeterde technologie en goedkopere grondstoffen. Ook op het gebied van zonnepanelen is de concurrentie behoorlijk toegenomen. Een logisch gevolg is dat de prijs dan daalt.

 

Wist u dat zonnepanelen helemaal geen zonlicht nodig hebben?

Dit vind ik persoonlijk ook een leuke. Veel mensen denken dat wanneer er geen zon is de zonnepanelen niet meer werken. Dit wordt vaak naar voren gebracht in Belgie als een nadeel van zonnepanelen. Dit is echter fout om te beweren. fotovoltaïsche zonnepanelen werken op basis van licht en niet zozeer op basis van zonlicht.

 

Wist u dat er verschillende soorten zonnepanelen zijn?

Ook een leuke die ik met jullie wil delen. Er zijn wel degelijk verschillende zonnepanelen ontwikkeld in de afgelopen eeuw. We kunnen de panelen onderverdelen in fotovoltaïsche zonnepanelen en thermische zonnepanelen (ook wel zonneboilers genoemd). Er kan ook onderscheid gemaakt worden als we kijken naar fotovoltaïsche zonnepanelen. Daar bestaan de volgende types van monokristallijne, polykristallijne en amorfe zonnepanelen.

 

Wist u dat de naam fotovoltaïsche afkomstig is uit het Grieks?

Fotovoltaïsche is op te splitsen in twee termen ‘foto’ wat een afleiding is van het woord licht en ‘volta’ verwijst naar de Italiaanse wetenschapper Alessandro Volta. Beter bekend als de eenheid Volt.

 

Wist u dat de eerste zonnepaneel in 1839 werd ontwikkeld?

Ik kwam deze informatie ergens tegen en vind het wel leuk om dit met jullie te delen. Voor de geschiedenis van de zonnepanelen moeten we terug naar het jaar 1839. In dat jaar heeft de Franse fysicus Antoine César Becquerel het fotovoltaïsche effect ontdekt.
Ga terug naar het overzicht