Totaal bedrag
€ 0,00
0
Bel ons op 046-2021175

Lokaal tarief

Nieuws

India wil 's werelds grootste zonnecentrale bouwen

India heeft plannen opgesteld om een reusachtig zonnepark te bouwen. Met een capaciteit van 4GW zou het park de grootste zonnecentrale ter wereld zijn. Critici zetten echter de nodige vraagtekens bij het megaproject.

Het zonnepark moet gebouwd worden in het noorden van India, bij het Sambhar-zoutmeer. Op een oppervlakte van 77 vierkante kilometer zouden zonnepanelen geplaatst moeten worden. Het park moet een capaciteit van 4GW krijgen. Daarmee zou het meer dan tienmaal zo groot zijn als de grootste zonneparken die op dit moment operationeel zijn.

De aanleg van het zonnepark zou zeven jaar gaan kosten, meldt Nature. De kosten worden geschat op meer dan 3 miljard euro en de financiering wordt verzorgd door zes staatsbedrijven. De Indiase overheid verwacht dat als het park eenmaal in bedrijf is, er jaarlijks 4 miljoen ton minder CO2 wordt uitgestoten.

De bouw van het reusachtige zonnepark valt binnen de ambities van de Indiase regering om in 2020 minimaal 20GW aan zonne-energie te kunnen genereren. Critici zetten echter de nodige vraagtekens bij de schaal van het zonnepark; niet alleen zou het Indiase elektriciteitsnetwerk met een verlies van 20 procent zeer inefficiënt zijn, ook zou de overheid de nadruk meer moeten leggen op decentrale projecten. Zo heeft minder dan de helft van de dorpen in India directe toegang tot het nationale stroomnet.
Ga terug naar het overzicht