Totaal bedrag
€ 0,00
0
Bel ons op 046-2021175

Lokaal tarief

Nieuws

Hogere opbrengst bij koud weer

Baalt u ook zo van die ellendige kou van de laatste weken? En toch heeft die kou zijn voordelen. Door die aanhoudende kou en het zonnige weer zijn de rendementen van zonnepanelen veel hoger dan anders, tot wel 10 procent, zo blijkt uit onderzoek van Wilfried van Sark, zonnecel-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht.

Zoals u weet, leveren zonnepanelen veel stroom als de zon schijnt. Nadeel is echter dat zonnepanelen dan ook warmer worden, waardoor de prestatie achteruit gaat. Dit komt door het materiaal waaruit het zonnepaneel bestaat: silicium. In hoeverre de prestatie van een zonnecel door warmte achteruitgaat, is mede afhankelijk van de wijze waarop zonnepanelen op het dak zijn bevestigd. Als een dunne luchtspleet tussen de dakpannen en het zonnepaneel aanwezig is, zorgt de wind voor een natuurlijke verkoeling.

Volgens het onderzoek leidt een lage temperatuur juist tot een verbeterde prestatie van de zonnepanelen bij eenzelfde hoeveelheid zonne-instraling als in mei of juli. De afgelopen week was er veel zon, waren de temperaturen laag en stond er een harde wind. Niet alleen zijn wij gevoelig voor die kou, maar zonnepanelen voelen die kou ook. En dat is juist goed. De temperaturen van de panelen schommelden continue rond nul graden, bij volle zon. Dit leidde tot een verhoging van het rendement van maar liefst tien procent.

Van Sark vertelt: “Zonnepanelen hebben vaak in de maanden mei en juni in Nederland de hoogste opbrengst, op dagen waarbij het niet zo warm is.” Uit onderzoek blijkt dat in deze maanden vaak een recordopbrengst wordt gemeld. Wie weet gaat de opbrengst van de afgelopen dagen als record de boeken in.
Ga terug naar het overzicht