Totaal bedrag
€ 0,00
0
Bel ons op 046-2021175

Lokaal tarief

Nieuws

Het Doe-Het-Zelf systeem van Gert-Jan

Gert-Jan is een van de vaste klanten van de Zonnepanelendiscounter.net. Een aantal jaar geleden installeerde hij zijn eerste systeem dat te zien is op onderstaande foto. Wij hebben Gert-Jan gevraagd om zijn verhaal en Doe-Het-Zelf installatie met ons te delen en wij zijn verheugd het hier te mogen presenteren.

Eerste PV-installatie van Gert-Jan uit 2009.

Subsidie

Ik heb een subsidie duurzame energie uit 2008. Met deze regeling krijg ik subsidie op basis van door de installatie opgewerkte energie. Hiervoor heb ik een zogenaamde bruto productie meter in de meterkast hangen. Het maandelijkse voorschot bedrag dat ik van de overheid ontvang wordt jaarlijks bijgesteld o.b.v. de daadwerkelijke productie. De Certiq organisatie vervult deze administratie. 

Destijds heb ik op basis van de bouwtekeningen van ons huis ingeschat 12 panelen te kunnen plaatsen. In die tijd (2008) lag het vermogen van de panelen beduidend lager (175 Wp) en ook de afmetingen waren anders (81 cm x 165 cm) dan nu. Uiteindelijk bleek bij de oplevering van het huis in 2009 een schoorsteen voor de nodige schaduw te zorgen, waardoor ik slechts 10 panelen kon plaatsen. De toegekende subsidieregeling bood echter ruimte voor productie door 12 panelen.

Dit jaar moest ik mijn certificaat van duurzame energie verlengen (dat moet iedere 5 jaar). Ik heb toen bij de rijksdienst van ondernemend Nederland (subsidie verstrekker) nagevraagd in hoeverre het was toegestaan om mijn installatie uit te breiden aangezien ik al die onderproductie draai. Antwoord hierop was zeer hoopgevend en ik kon zelfs de onderproductie van de afgelopen 3 jaar compenseren. Enige beperking was dat het totale vermogen van de installatie niet boven de 3500Wp zou uitkomen.

Project

Toen is het grote gepuzzel en geplan begonnen. Op internet had ik plaatjes van zonneschansen gezien en dit leek me voor mijn situatie ook de beste oplossing. Ik had 24m² aan totale oppervlakte van bruikbaar plat dak beschikbaar en aangezien hier ook eventueel een dakterras op gemaakt kon worden, zou het gewicht geen probleem zijn. Ik heb me beperkt tot 100 kg/m².

De solarschans is volledig zelf ontworpen door Gert-Jan met Solar Construct NL materiaal van de Zonnepanelen Discounter.

De website van de Zonnepanelen Discounter sprak me erg aan omdat hierop precies stond wat ik nodig had. Diverse panelen in allerlei formaten, montagemateriaal en kwalitatief goede omvormers. Wat mij ook opviel was de scherpe prijzen en ook geen flauwe verzendkosten.

De Yingli panelen bleken qua afmeting perfect te passen zodat ik naast m'n bestaande panelen nog twee banen van elke 4 panelen kwijt kon. Ik heb de constructie op 15° gezet, omdat ik zodoende perfect uitkwam met drie van m'n oude panelen tussen de schoorsteen en een ontluchtingspijp. Bovendien werd de constructie bovenaan daardoor niet te hoog (ca 1,1 meter) zodat het geheel ook bij storm kan blijven staan en mijn overburen er nauwelijks erg in hebben. De bewuste schoorsteen is namelijk ook zo hoog.

In mijn ontwerp van de zonneschans had ik eerder een foutje gemaakt, waardoor ik andere formaten van montagerails nodig had. Ik had e.e.a. echter al besteld maar na telefonisch overleg met Karel Smeets, was het geen enkel probleem en is de bestelling probleemloos aangepast en geleverd.

Feitelijk heb ik nu twee installatie naast elkaar draaien. Beiden voorzien van Sunny Boy omvormer van SMA. De 1600 en 2100. Het totale vermogen van beiden omvormers komt op 3390 Wp neer. Momenteel ben ik nog in afwachting van twee Bluetooth piggy back modules voor betreffende omvormers, zodat ik de prestaties live in de woonkamer kan volgen via de Sunny View. Ik verwacht dat de installatie op jaarbasis zo'n 2850Kwh zal opleveren en dat is een hele verbetering ten opzichte van de oorspronkelijke 1550.

 

Aansluitend aan het verhaal van Gert-Jan hebben wij hem nog enkele vragen gesteld:

Hoe ben je bij de zonnepanelendiscounter.net terecht gekomen?
Via zoeken met Google. Ik zocht naar losse onderdelen en vond de site overzichtelijk en lekker no-nonsens. 

We kunnen op de foto's zien dat je een eigen schans hebt gelast. Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?
Ik heb me laten inspireren door mijn oude leverancier Esdec zonnepanelen. Zij doen momenteel enkel in montage systemen. Mijn oude panelen waren voorzien van een eenvoudig aluminium frame dat per paneel plaats bood aan betontegels als ballast. 

Bij toeval stuitte ik op het fenomeen van een zonneschans, waarmee je feitelijk een schuin dak simuleert en dus minder oppervlak nodig hebt voor het aantal panelen. De site van www.aluminiumshop.nl biedt bovendien een aantal duidelijke foto's van maatwerk schansen. Bij hen heb ik ook de aluminium hoekframes besteld. 

De schans zelf is volledig eigen ontwerp en de delen zijn met RVS bouten/moeren (m8 van 30mm lengte) bevestigd, dus niet gelast. De RVS bouten, moeren en ringen heb ik ook bij zonnepanelendiscounter.net besteld. Aandachtspunt is wel er nog nylon ringen tussen het RVS en aluminium te doen, omdat anders het RVS op den duur het aluminium aantast.

Qua hoek van de schans wilde ik meer dan de standaard 10 graden die verschillende leveranciers van standaardschansen bieden, omdat ik meer rendement wil. Bovendien kwam ik dan niet uit met mijn drie rijen panelen tussen de schoorsteen en ontluchtingspijp. 

Aan de realisatie ging een aardig ontwerptraject vooraf. Op schaal de constructies geschetst in een eenvoudig tekenpakket (vergelijkbaar met powerpoint). Vervolgens gaan rekenen hoeveel materiaal benodigd is, en dan bestellen. 

Met welke zaken moet je absoluut rekening houden wanneer je je eigen schans bouwt?
De aluminium delen kunnen behoorlijk omvang hebben/krijgen. Houd hiermee rekening met transport, je klusruimte en het uiteindelijk verplaatsen naar het dak. Houd het dus behapbaar en monteer pas af bovenop het dak.

Bespaar niet op je gereedschap. Ik heb veel plezier gehad aan een zeer scherpe staalboor 8mm met kleine voorboorpunt. Daarnaast een sterke dop (13mm) die om m'n accu schroefmachine geplaatst kon worden.

Ga na hoeveel je dak kan dragen en met name de dakbedekking kan dragen. In mijn geval kon er ook een dakterras gemaakt worden met betontegels en dat loopt dan behoorlijk op. Ik heb uiteindelijk bijna 2200 kg op het dak staan! (Ballast, frames en panelen) 

Ballast hoeft niets te kosten. Neem de tijd om tegels via marktplaats te vinden bij jou in de buurt. Er zijn genoeg hoveniers of anderen die van dit 'afval' af moeten en blij zijn als je t komt ophalen. Het kost hen immers geld om het af te voeren.

Verdeel het gewicht van de constructie over een zo groot mogelijk oppervlak om je dakbedekking te sparen. Zorg er bovendien voor dat er geen enkele kiezelsteen tussen de constructie en het dakleer terecht komt. Op den duur kan hierdoor lekkage ontstaan. 

Ik heb ruim 40 snijplanken van IKEA gebruikt die ik onderop (direct op het dakleer) legde. Daar bovenop plaatste ik rubber tegels. Deze worden ook gebruikt op speelplaatsen en zijn normaal 50x50 cm. Met een scherp Stanley mes heb ik deze tegels is 4 stukken gesneden (25x25 dus). De rubber tegels zorgen ervoor dat het aluminium frame de druk geleidelijk verdeeld en bovendien vang je hiermee kleine oneffenheden op. Zo steken er op sommige plekken bouten uit, die nu zachtjes in het rubber gedrukt worden.

Ik heb gebruik gemaakt van 3mm aluminium hoekframes van 40x40. Aan de achterkant van de schans is de meest ballast geplaatst, omdat de schans daar het hoogste is en dus de meeste wind vangt. Achter loopt de schans ook iets schuin weg, dat hiertegen tegels geplaatst kunnen worden. Ik heb hiervoor een 'goot' van een zwaar hoekframe gemaakt. 5x 50 x 100 mm. Aangezien betontegels ongeveer 50mm dik zijn, kon ik twee lagen kwijt. 

Vanwege het gewicht aan de achterzijde, heb ik over de gehele lengte een composite terrasplank op het dakleer geplaatst (in plaats van de Ikea snijplanken).

Heb je tips voor andere doe-het-zelvers?
Bereid je goed voor. Maak verschillende ontwerpen om maximaal aantal panelen kwijt te kunnen. Beperk je daarbij niet tot de gangbare formaat panelen. Als ik me bijv. had beperkt tot 165x99 dan had ik 4 panelen van 275 Wp kwijt gekund (1100 Wp) in plaats van 8 panelen van 205 Wp (1640 Wp).

Geniet van het moment zodra de constructie gereed is.

Het eindresultaat mag er zijn. Wat een juweeltje!

 

Bedankt voor het delen van je verhaal Gert-Jan! Wij wensen je nog heel veel plezier met deze fantastische installatie!
Ga terug naar het overzicht